Raw Recepten

Irene van Herwerden schrijft iedere donderdag als gastblogger voor De Hippe VegetariŽr over Raw Food. Als ervaringsdeskundige en expert op dit gebied laat zij de lezer stap voor stap kennis maken met de rauwe leefstijl, wat de voordelen hiervan zijn en hoe dit in je leven te integreren. Op deze pagina vind je alle raw food alternatieven en raw food recepten die Irene in blog #5, #6, #7, #8 en #9 vermeld heeft.


Chocolade Goji Snack


Dit recept is bedacht door Diana van Raw Superfoods. Diana staat iedere zaterdag met haar superfoods en lekkere taartjes op de Noordermarkt in Amsterdam. 





IngrediŽnten:

  • 240 gram amandelen (met bruine schil)
  • 240 gram Medjoul dadels (pitten verwijderd)
  • 75 gram raw cacao poeder
  • 100 gram CHOCOdelic Choco Goji Berries
  • 2 eetlepels yacon siroop


Bereiding:

Maal de amandelen in een keukenmachine met het ĎSí mes tot een mooi (maar niet te fijn) poeder. Voeg vervolgens het cacaopoeder toe aan de keukenmachine, zodat het gelijkmatig verdeeld wordt over het mengsel. Voeg dan de CHOCOdelic Choco Goji Berries toe en blijf mengen totdat ze in kleine stukjes gemalen zijn. Voeg tot slot de ontpitte Medjoul dadels toe en blijf mengen tot je een plakkerige bal krijgt. Als de mix een beetje droog lijkt, voeg dan een paar eetlepels yacon siroop toe tegen het einde van het mengen. Dit zal ervoor zorgen dat het mengsel goed bindt. Druk het mengsel plat in een vierkante schaal, die ongeveer 20 x 20 cm is. Het mengsel moet circa 1 centimeter dik zijn. Dek het mengsel af en plaats het in de koelkast voor 1-2 uur, zodat het steviger wordt. Haal het uit de koelkast en snijd het in mooi hapklare vierkantjes (ongeveer 3 x 3 centimeter). De textuur van deze snack ligt tussen een chocolade fudge en een brownie en is een geweldig alternatief voor een conventionele snackreep!



Raspberry Chocolate Cheesecake


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:


Voor de bodem:

  • 200g amandelen
  • 160g Brazilliaanse nootjes
  • 150g dadels
  • 80ml kokosnoot olie
  • 1/2 eetlepel vanille extract


Voor de vulling:

  • 230g cashews
  • 250ml water
  • 2 eetlepels gistschilfers
  • 40g rauwe cacao poeder
  • 150ml kokosnoot olie
  • 60g kokosnootbloesemsiroop


Bereiding:
Bedek een bakvorm met bakpapier en laat de cashews dertig minuten weken in water terwijl je de bodem maakt. Doe om de bodem te maken de Brazilliaanse nootjes en amandelen in een keukenmachine en maal deze fijn. Voeg de dadels, kokosnootolie en het vanille extract toe en mix het opnieuw tot er een plakkerige massa ontstaat die je makkelijk in een grote bal kan rollen. Duw het bodemmengsel in de bakvorm, zorg dat de mix over de hele bodem verspreid is en doe de bakvorm in de vriezer. Maak vervolgens de vulling van de taart: doe de geweekte cashews samen met het weekwater in een blender. Voeg hierbij de rauwe cacao poeder, de gistschilfers, de kokosnootolie en de kokosbloesemsiroop toe, en blend het mengsel tot een egale massa. Haal de bodem uit de vriezer en doe de chocolade mix op de bodem in de bakvorm. Verdeel het mengsel egaal, zodat de cheesecake mooi opstijft. Zet de cheesecake opnieuw in de vriezer voor 4-6 uur of voor 8 uur in de koelkast. Als de cheesecake hard is kun je hem serveren. Haal de cheesecake voorzichtig uit de bakvorm en decoreer de taart met bessen naar keuze en misschien wat cacao nibs of kokossnippers. Enjoy!




Choco-Shake


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic



IngrediŽnten:

  • 1 handje vol amandelen
  • 2 el chiazaad
  • 4 bananen
  • 2 Medjoul dadels of een handje vol rozijnen
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 1 el rauwe kokosboter
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • ľ tl vanille poeder
  • 1/2 liter zuiver water


Bereiding:
Laat de amandelen een nachtje weken in water en spoel ze daarna goed af. Zet ook het chiazaad in een klein laagje water. Begin dan met het maken van amandelmelk: doe de geweekte amandelen in een blender, voeg 4 ŗ 5 glazen water toe en blend dit zoín twee minuten tot het een soort melk wordt.
Giet de amandelmelk door een zeef of notenzak in een kan. Doe dan de bananen, dadels, vanillepoeder, kokosboter en cacaopoeder samen met het geweekte chiazaad in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg tot slot de amandelmelk toe en klaar!




Tomaten-paprika soep


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic

Dit recept is voor 2 personen.



IngrediŽnten:

  • 5 rijpe tomaten
  • 1 punt paprika
  • 4 struikjes peterselie
  • 10 blaadjes basilicum
  • 2 theelepel appelazijn
  • 1 Ĺ eetlepel tamari
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Ĺ theelepel zeezout
  • Ĺ theelepel Mexicaanse kruidenmix (Piramide)
  • Ĺ theelepel groente bouillonpoeder (Blauwe Huis)
  • 150 milliliter water


Bereiding:
Snijd de tomaten (kroontje verwijderen) en paprika in stukken en meng met alle andere ingrediŽnten in de blender. Ongeveer vijf tot tien seconden blenden. Wil je een dikkere soep, dan kun je nog een halve avocado toevoegen. Garneren met peulvruchten sprouts, deze zijn te koop bij biowinkels of Albert Heijn. Als je deze sprouts van tevoren kort stoomt zijn ze makkelijker te verteren. Eet smakelijk!




Courgettespaghetti met tomaten-noten Ďgehaktí


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic
Dit recept is voor 2 personen.



IngrediŽnten:

  • 1 courgette
  • 100 gr tomaten
  • 1/2 bosje basilicum (alleen blaadjes)
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 teen gepelde knoflook
  • 30 gram cashewnoten
  • 40 gram walnoten
  • 40 gram pijnboompitten
  • 4 stuks gedroogde tomaat
  • zout, peper, olijfolie


Bereiding:
Snijd de courgettes in 2 stukken. Draai met de spirelli spaghettislierten van de courgette. Meng 1 eetlepel olijfolie door de courgettespagetti en laat staan terwijl je de saus maakt. Verwijder de zaadjes en het vruchtvlees uit de tomaten. Knip de basilicum van het bosje en voeg samen met citroensap, zout, knoflook, hennepzaad en olijfolie in de keukenmachine. Mix het geheel kort, zodat de basilicum en de knoflook fijngehakt is. Voeg de verse tomaten, gedroogde tomaten, noten en zaden toe aan het mengsel en pulse-blend het geheel zodat een grove saus ontstaat. Breng de saus op smaak met extra zout, peper of olijfolie. Schep de saus op de courgettespagetti en garneer eventueel met edelgistvlokken.




Aardbeien met mangosaus


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic
Dit recept is voor 2 personen.


IngrediŽnten:

  • 250 gr aardbeien
  • 100 gram gedroogde mangoís
  • 1 theelepel gepelde hennepzaad
  • ľ theelepel vanillepoeder
  • Ĺ eetlepel lucumapoeder
  • snufje zeezout


Bereiding:
Week de gedroogde mango gedurende een nacht. Giet de mango af en doe deze in de blender, samen met het hennepzaad, vanillepoeder, lucumapoeder en zout. Blend tot er een saus ontstaat, verdun naar smaak met water. Snijd de aardbeien in partjes en giet de mangosaus eroverheen. Eventueel lekker met rauwe cacaonibs of extra peer.



Tomaten olijven salade


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic



IngrediŽnten:

  • 1 bakje cherry tomaatjes (250 gram)
  • 1 bakje groene olijven (100 gram)
  • handje zeekraal
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • Ĺ theelepel italiaanse kruiden
  • snufje zout


Bereiding:
Snij de tomaatjes en de olijven doormidden, spoel de zeekraal kort onder stromend water. Maak de dressing met de olijfolie, appelazijn en Italiaanse kruiden, en meng vervolgens alles met de ingrediŽnten. Breng op smaak met een snufje zout. Heerlijk te combineren met boerenkoolchips van Inspiral.



Thaise paksoi salade met boekweit


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:

  • Ĺ paksoi
  • 5 groene olijven
  • Ĺ paprika
  • 40 gram boekweit
  • Ĺ citroen, het sap
  • Ĺ knoflook geperst
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • snufje zout


Bereiding:
Week de boekweitkorrels gedurende twee uur en giet daarna af. Snij de paprika en de paksoi in reepjes, en snij de olijven doormidden. Maak de dressing door het citroensap met de knoflook, de sojasaus en de sesamolie te mengen. Mix dit door de andere ingrediŽnten en breng op smaak met een snufje zout. 15 minuten op smaak laten komen en klaar!




Nori wraps met avocado en komkommer


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:

  • 1 nori vel
  • 1 avocado
  • 1/3 komkommer
  • handje sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • sprouts naar smaak


Bereiding:
Snij het norivel diagonaal doormidden. Snij de avocado in reepjes. Leg de reepjes van de helft avocado op het ene halve norivel en de rest van de avocado op het andere norivel. Snij de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in de lengte in reepjes. Leg deze op de avocado. Strooi vervolgens de sesamzaadjes eroverheen en dan de sojasaus. Voeg sprouts toe naar smaak, vouw de nori vellen als een puntzakje en klaar!



Zoete kokoswraps


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:

  • 1 kokoswrap, naturel (te koop bij Superfood.nl of Unlimtedhealth.nl)
  • kokosyoghurt
  • mango in reepjes
  • e.v.t. kokosbloesemsiroop


Bereiding:
Smeer de kokosyoghurt op de wrap en beleg deze met de mango. Giet er daarna naar behoefte een beetje kokosbloesemsiroop overheen en rol de wrap op. Als extra kun je diverse superfoods toevoegen zoals gojibessen, cacao nibs of geraspte kokos.



Hennepmelk met boekweitkorrels, peer en chia


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


Recept hennepmelk

IngrediŽnten hennepmelk:

  • 2 el gepeld hennepzaad
  • 1 banaan
  • 250 ml water
  • snufje zeezout
  • Ĺ tl vanillepoeder
  • 1 tl Lucuma
  • optioneel: 1 el kokosmuss (Dr. Goerg)


Bereiding:
Doe alle ingrediŽnten in een blender en mix totdat het goed gemengd is. Voeg je ook nog 1 el rauwe cacaopoeder toe, dan heb je een heerlijke chocomelk, ook lekker voor kinderen.


Recept gedroogde boekweitkorrels

Bereiding:
Boekweitkorrels 2 uur weken, dan water afgieten. Meng de boekweitkorrels met kokosbloesemsuiker. Zet dit mengsel in de droogoven op 42 C. Laat het 16 uur drogen.


Topping:
Peer, gedroogde boekweitkorrels, geweekte chiazaden, rauwe cacaonibs, bijenpollen, (eventueel snufje kaneel naar smaak).

 


Boekweitpap met fruit en rauwe cacao nibs


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:

  • 100 gram boekweitkorrels
  • 1 el chiazaad
  • 1 banaan
  • Ĺ mango
  • 2 el kokosoliie
  • Snufje zeezout


IngrediŽnten Topping:

  • Aardbei
  • Blauwe bessen
  • Rauwe cacao nibs


Bereiding:
Week de boekweitkorrels en chiazaad, gedurende 3 uur lang. De verhouding is ongeveer 1/3 boekweit - 2/3 water. Meng dit hierna met de banaan, kokosolie, mango en een snufje zeezout in een blender en mix het kort. Verdeel de aardbei, blauwe bessen en rauwe cacao nibs over de boekweitpap.



Hartige smoothie


Dit recept is van Irene van Herwerden van Chocodelic


IngrediŽnten:
  • Ĺ-1 zak veldsla
  • ľ deel komkommer
  • Ĺ bosje peterselie
  • naar smaak 5 blaadjes basilicum
  • 1 stengel bleekselderij
  • handje blauwe bessen
  • Ĺ citroen
  • scheutje Omega 3-6-9 olie (Ekoplaza)
  • scheutje Ume Su (biowinkel)
  • snufje zeezout
  • 500 ml water
  • (voor een extra kick kun je cayenne peper toevoegen)

Bereiding:

Doe alle ingrediŽnten in een blender en mix totdat het goed gemengd is.



Brood vervanger recept Ė Zelf brood maken met Chia zaden


Dit recept is van Superfood Leven


Aantal personen: voor 9 porties
Bereidingstijd: 20 minuten (plus 36 uur drogen in
droogoven)



IngrediŽnten:

  • 3 grote uien kop
  • ľ kop Chiazaad
  • Ĺ kop lijnzaad, fijngemalen
  • ĺ kop zonnebloempitjes, fijngemalen
  • ľ kop shoyu
  • ľ kop water
  • 1/3 kop olijfolie



Bereiding:
Pel en halveer de uien en snijd ze met een keukenmachine (snijmes gebruiken) of mandoline tot dunne ringen. Schep de gehakte uien in een grote kom, voeg de overige ingrediŽnten toe en meng alles goed door elkaar. Spreid de helft van het mengsel uit op een dehydrator rek dat bedekt is met een vel teflex. Doe hetzelfde met de andere helft en droog het gedurende 24 uur op 40-42 C. Verwijder de teflex en droog de andere kant nog zoín 12 uur. Knip of breek iedere laag in bijvoorbeeld 9 stukken.



Rauwe kokosyoghurt


IngrediŽnten:

  • 2 verse jonge groene kokosnoten
  • 1 eetlepel Limoensap
  • 1 eetlepel Ahornsiroop
  • Snufje Zout
  • 2 capsules Probiotica



Bereiding:
Schep het kokosvlees uit de kokosnoten. Breek de capsules probiotica open en voeg de inhoud aan de gemixte kokosvlees toe, samen met de limoensap, ahornsiroop en het zout. Voeg eventueel water toe als je de yoghurt wat dunner wilt hebben. Versier met vers fruit of zelfgemaakte granola.

Eet smakelijk!



Rauwe lijnzaad-wortel crackers


Dit recept is van Dayenne's Food Blog


IngrediŽnten (voor 1 Š 1,5 bakplaat):

  • 80 gr gebroken lijnzaad
  • 40 gr lijnzaad, heel
  • 450 gr geraspte wortel
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • ongeveer 185 ml water


Bereiding:
Meng alle droge ingrediŽnten in een kom. Voeg het water toe en roer door (alle zaadjes moeten vochtig zijn, indien nodig kun je een klein beetje extra water toevoegen). Laat 10 minuten wellen zodat de zaadjes het water opnemen en roer er vervolgens de wortelrasp door. Beleg een lade van de dehydrator met teflon papier (of met gewoon bakpapier) en schep het Ďdeegí erop, spreid goed uit. Bak de crackers in ongeveer 4 uur (op 57 graden) tot ze echt helemaal droog en knapperig zijn (hoe dunner hoe sneller de crackers klaar zijn). Tip: haal de crackers halverwege even uit de oven en snij ze Ė met een scherp (pizza)mes Ė in stukken (of breek de crackers na het bakken in stukken).



Pastinaakrijst


Dit recept is van Sandra de Vos van LekkerRaw


Voor 4 personen.


Benodigdheden:
Keukenmachine met S-vormig mes (of grove handrasp)



IngrediŽnten:

  • 2 Ĺ cup pastinaak, in grove stukken
  • 3 ŗ 4 el gezoete tahin
  • 1 el nama shoya (of soyasaus)
  • 2 tl appelazijn
  • 1 tl koudgeperste sasamolie
  • 1 tl verse gember, geraspt of fijngehakt


Bereiding:
Voeg alle ingrediŽnten samen in de keukenmachine en mix tot de pastinaak zo fijn is als rijstkorrels. Het is de bedoeling dat het pastinaakmengsel enigszins plakkerig is. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan de grove handrasp om de pastinaak fijn te maken. Voed de pastinaak vervolgens samen met de andere ingrediŽnten in een mengkom en meng alles met een spatel of een lepel door elkaar.



Bloemkoolcoucous


Dit recept is van Sandra de Vos van LekkerRaw


IngrediŽnten:

  • 1 bloemkool (in roosjes)
  • ľ cup pijnboompitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels verse rozemarijn, fijngehakt
  • ľ theelepel grof zeezout
  • koriander
  • blauwe druiven



Bereiding:
Hak de bloemkool in stuken en voeg deze, samen met olijfolie, pijnboompitten, rozemarijn en zeezout in de keukenmachine, tot het is fijngehakt. De structuur van de fijngehakte bloemkool lijkt op cousous (mix niet te lang, want dan krijg je puree). Strooi fijngesneden koriander eroverheen en garneer met halve blauwe druiven.



Raw koffie recept


Dit recept is van Crystal Collins van Natural Thrifty



IngrediŽnten:

  • 5-6 Medjoul dadels (pitten verwijderd)
  • ľ cup raw cacao of carob poeder
  • 1 theelepel maca
  • 1 theelepel vanilla
  • 1 theelepel kanneel
  • 4 cups verse cashew melk of amandel melk



Bereiding:
Doe alle ingrediŽnten in een blender en mix totdat het goed gemengd is.
Voor een extra energyboost voeg een theelepel ashwaganda en of guarana toe.



Chocolade Goji Brownies


Dit recept is van Diana Store van Raw Superfoods


Benodigdheden:

Food processor
Vierkante schaal met platte bodem



IngrediŽnten:

  • 240 gram amandelen (met bruine schil)
  • 240 gram Medjoul dadels (pitten verwijderd)
  • 75 gram raw cacao poeder
  • 100 gram CHOCOdelic Choco Goji Berries
  • 2 eetlepels yacon siroop


Bereiding:
1. Maal de amandelen in een food processor met het ĎSí mes tot een mooi (maar niet te fijn) poeder.
2. Voeg het cacaopoeder toe in de food processor, zodat het gelijkmatig verdeeld wordt over het mengsel.
3. Voeg de CHOCOdelic Choco Goji Berries toe en blijf mengen totdat ze in kleine stukjes gemalen zijn.
4. Voeg vervolgens de ontpitte Medjoul dadels toe en blijf mengen tot je een plakkerige klont krijgt.
5. Als de mix een beetje droog lijkt, voeg een paar eetlepels yacon siroop toe tegen het einde van het mengen. Dit zal ervoor zorgen dat het mengsel goed aan elkaar kleeft.
6. Druk het mengsel plat in een vierkante schaal, die ongeveer 20 x 20 cm is. Het mengsel moet ca. 1 cm dik zijn.
7. Dek het mengsel af en plaats het in de koelkast voor 1-2 uur, zodat het steviger wordt.
8. Haal het uit de koelkast en snijd het in stukjes van 3 x 3 cm.

De de textuur van deze snack ligt tussen een chocolade fudge en een brownie en is een geweldig alternatief voor een conventionele snackreep!



Raw bananen ijs


Dit recept is van isis-veganisme


IngrediŽnten:

  • 4 bananen
  • Rauwe cacao
  • Mintblaadjes
  • 4 ijsblokjes
  • 3 vijgen



Bereiding:
Snijd de 4 rijpe bananen in plakjes en leg deze een nacht in de vriezer. Haal de plakjes uit de vriezer, voeg 4 ijsblokjes, een eetlepel rauwe cacao en 3 vijgen toe. Mix alles met een staafmixer fijn. Serveer direct met enkele muntblaadjes.